Esencja waniliowa

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Kolejny "must have", który powinien znaleźć się w każdej kuchni :) Najlepsza do ciast, deserów, naleśników, ale można jej również użyć do dań z białym delikatnym mięsem. Sama robię ją od kilku lat i dodaję do wszystkich słodkich rzeczy :)

Esencja waniliowa

 

3 grube laski wanilii

200-300 ml rumu (może być również wódka, jednak rum daje słodszy posmak)

szklana buteleczka

dużo cierpliwości :P

 

Laski wanilii przeciąć wzdłuż (na połowę) i włożyć do buteleczki - ziaren nie wyskrobywać.

Dodać rum (strąki wanilii powinny być całe zalane).

Zakręcić buteleczkę i trzymać w ciemnym i chłodnym miejscy - nie w lodówce.

Co pewien czas energicznie wstrząsnąć (2 razy na tydzień).

Po tygodniu nabierze ciemniejszej barwy (patrz zdjęcie główne po prawej), ale gotowa do użycia będzie dopiero po dwóch miesiącach.

Tak zrobiona esencja waniliowa może być przechowywana przez lata. Gdy zużyjecie połowę aromatu, wystarczy go uzupełnić rumem i pozostawić. 

Dobrze też co jakiś czas dodać puste laski wanilii, które zostaną Wam z innych wypieków :) dzięki temu aromat się wzmocni.

Im więcej lasek tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy.

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.