Wegański piernikowiec bananowiec

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Jak zrobić dobre ciasto wegańskie? Nie miałam pojęcia - dopóki sama go nie zrobiłam :)
Święta, święta i prawie po świętach, jednak na takie ciasto zawsze jest dobra okazja :)
Zawsze byłam ciekawa jak to jest zrobić ciasto wegańskie a w moim przypadku jeszcze paleo, więc wyzwanie było nie małe. Tym bardziej nie miałam pojęcia ile czego, żeby wyszło - wszystko leciało na "OKO" :) osobiście następnym razem spróbuje z dodatkiem mleka kokosowego , aby było mniej zbite, chociaż i te fajnie wyszło :)
W smaku przypomina pierniki serca jakie jadłam w szkole podstawowej, które można było kupić w sklepiku szkolnym :) Można powiedzieć, że jest to wersja "BEZ" bez glutenu, bez zbóż, bez laktozy, bez jaj, z miodem :D

 

Wegański piernikowiec bananowiec

 

50 g zmiksowanych nasion chia

80 g łuskanych nasion konopii

140 g mąki kasztanowej

1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (najlepsza firma #kotanyi)

20 g ciemnego kakao

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

50 g miodu

3 zielone banany (bo mają skrobię)

Polewa:

100 ml wody

2 łyżeczki ksylitolu

2 łyżeczki masła orzechowego

2 łyżeczki karobu

4 łyżeczki ciemnego niesłodzonego kakao 

Dodatki:

zmiażdżone orzechy nerkowca

 

CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto ze sobą zblendować.

Masa będzie bardzo, ale to bardzo zbita i gęsta.

Przełożyć ją do małej sylikonowej foremki (21x12x7).

Piec ok 45-50 minut w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej jest sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest mokry to pozostawmy je jeszcze na trochę w piekarniku; możemy ciasto przykryć pod koniec folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekło).

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

POLEWA

Zagotować wodę, dodać ksylitol i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.

Zmniejszyć ogień, dodać pozostałe składniki i mieszać do momentu, aż polewa zgęstnieje.

Zdjąć z ognia i ostudzić.

Polać ciasto ostudzoną polewą.

Wierzch posypać zmiażdżonymi orzechami nerkowca.

Smacznego :)

PS. Ciasto tak jak pisałam jest bardziej zbite - jednakże mi to nie przeszkadza. Jeśli chcecie bardziej, aby ciasto było bardziej puszyste dodajcie do niego mleka kokosowego (nie wiem ile - najlepiej na oko :P)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.